Vijesti , SAD i Kanada , Afrika ,

Satelitski snimci otkrili tajnu američku bazu u Africi (foto galerija)

Satelitskih snimci su otkrili tajnu izgradnju američke baze u afričkoj državi Džibuti, navodi se u novom izvještaju.

Satelitske slike koje su dostupne na online usluzi za mapiranje, Google Earth, zajedno sa dokumentima US Departmenta, pokazuju da je Pentagon pretvorio Chabelley aerodrom u Džibutiju u bazu sa high-tech vojnom opremom, prema navodima lista Intercept, koji su objavljeni u četvrtak.

Ovaj aerodrom predstavlja izoliranu pistu koja se nalazi na oko 6 milja (9.5 km) jugozapadno od grada Džibuti, glavnog grada ove zemlje.

Na satelitskim snimkama od prije nekoliko godina, aerodrom je ličio na linije asfalta usred ogromne pustinje.

Danas, međutim, slike otkrivaju masivne preklopne hangare, satelitske antene i dronove koje su Sjedinjene Države rasporedile u sklopu svog tajnog plana za širenje.

Jedan dokument iz Pentagona koji datira još do mjeseca juna, pokazuje da su američki vojni zvaničnici tražili od američkog Predstavničkog doma finansiranje od 7,6 miliona dolara kako bi "izgradili perimetarsku granicu" na ovom mjestu.

Američka vojska šuti o Chabelleyu, odbijajući da spomene ovu lokaciju na javnoj listi prekomorskih baza i izbjegava pitanja o njenom postojanju.

Chabelley aerodrom omogućava američkim dronovima da pokriju područje Jemena, jugozapad Saudijske Arabije, veliki dio Somalije i dijelova Etiopije i južnog Egipta, prema riječima Tim Browna, starijeg partnera u GlobalSecurity.org i stručnjaka za analiziranje satelitskih snimaka.

"Ova baza je trenutno veoma važna jer predstavlja glavno čvorište za većinu dronovskih operacija u sjeverozapadnoj Africi," rekao je Brown.

Ekspanzija Chabelleya i njen uspon u važnosti za američku vojsku je započela 2013. godine, kada je Pentagon preselio flotu dronova iz svog "velikog vojnog objekta" u Africi, Camp Lemonnier, koja se također nalazi u Džibutiju, u ovu bazu.

Lemonnier se također dramatično proširio od kako je izgrađen 2001. godine. Broj zaposlenih je, na primjer, skočio sa 900 do 5000, od 2002 godine.

Baza se proširila sa 88 jutara na gotovo 600 jutara u veličini. Lemonnier je toliko ključan za američke vojne operacije da je, u 2014. godini, Pentagon potpisao finansiranje sa 70 miliona dolara godišnje do 2044. za proširenje ove baze.

U februaru 2013. godine, Pentagon je zatražio od Kongresa brzu isporuku sredstava za "minimalan sadržaj koji je potreban da se omogući privremeni rad" u Chabelleyu.

Službeni dokumenti koje je objavio Washington Post u to vrijeme, su isticali da se "izgradnja ne provodi u vojnu instalaciju za koju Sjedinjene Države razumno očekuju da će imati dugoročnu prisutnost."

Bez obzira na navodnu privremenu prirodu Chabelley baze, SAD je potpisao "dugoročni aranžman" sa Djiboutianovom vladom za uspostavu Chabelleya kao "trajne" baze, prema dokumentima koji su ranije ove godine objavljeni od strane Pentagona.

Nova otkrića dolaze nedugo nakon što je procurila velika količina dokumenata koji su otkrili globalni američki program atentata prilikom kojih su se koristile bespilotne letjelice.

Dokumenti, koji su procurili do medija od zviždača koji je nazvan "Novi Snowden," opisuju mehanizam ciljanja osumnjičenih koji su predviđeni za atentat i detaljne mjere Vašingtona za skrivanje broja civilnih žrtava koji proističu iz napada dronovima u zemljama poput Jemena i Somalije.

Izvor: PressTV / APA.ba
Tags: Afrika vojna baza Sjedinjene Države atentati dron