Vijesti , Rusija , Mena ,

Lavrov izrazio podršku za nezavisnu palestinsku državu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je izrazio podršku za osnivanje nezavisne palestinske države.

"Mi bismo voljeli da vidimo Palestince da imaju stalni dom", rekao je Lavrov na sastanku sa Khaledom Meshaal, šefom Politbiroa palestinskog pokreta otpora Hamas, u Dohi u ponedjeljak.

Šef vanjske politike Rusije je također rekao da će njegova zemlja raditi na ostvarenju tog cilja.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je objavilo izjavu da je Lavrov na sastanku "potvrdio podršku naporima za vraćanje palestinskog nacionalnog jedinstva", a prenosi Interfax.

Sa druge strane, šef Hamasa je rekao: "Nadamo se da će se uz pomoć Rusije i cijelog svijeta taj san i ostvariti."
Ova dva političara su razgovarali i o nizu pitanja koja okružuju Palestinu, uključujući i izraelska zvjerstva protiv Palestinaca na okupiranim teritorijama.

Meshaal je prihvatio poziv Lavrova da posjeti Rusiji. No datum posjete još uvijek nije naveden.

Palestinci traže da se stvori nezavisna država na području Zapadne obale, uključujući i istočni al-Quds (Jerusalim) i pojas Gaze, i traže da se Izrael povuče sa okupiranih palestinskih teritorija. Izrael je, međutim, odbio da se vrati na granice iz 1967. godine i ne želi da razgovara o pitanju al-Qudsa.

29. novembra 2012. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je novi status Palestine u UN-u iz "ne-članice entiteskog posmatrača" u "ne-članicu državu posmatrača" uprkos snažnom protivljenju Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Švedska je službeno priznala državu Palestinu 30. oktobra 2014. godine, uprkos oštrim kritikama iz Izraela i SAD-a.

Parlamenti u mnogim evropskim zemljama, uključujući Francusku i Grčku, su podržali formiranje suverene palestinske države.

Izvor: PRESSTV / APA.ba
Tags: Rusija Izrael Palestina nezavisnost